مقایسه اثربخشی درمان نوروفیدبک در بهبود کارکردهای اجرایی مبتلایان به بیش¬فعالی و صرع
چکیده
مقدمه: امروزه نوروفیدبک به عنوان روشی نوین در بهبود علائم بیش فعالی و صرع مورد استفاد قرار میگیرد. میزان کارآمدی این روش نوین درمانی در اختلالات گوناگون مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی این درمان در مبتلایان به بیش فعالی و صرع است.
مواد و روش ها: این پژوهش نیمهآزمایشی با پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش را تمام کودکان مبتلا به ADHD و صرع در شهر کرج تشکیل دادند. نمونه این پژوهش شامل 60 کودک (15 نفر مبتلا به ADHD، 15 نفر مبتلا به صرع و 30 نفر گروه کنترل) به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در پیش آزمون سیاهه رتبهبندی رفتاری کارکردهای اجرایی (گویا، ایسکویت، گوی و کنورتی، 2000) برای کودکان تکمیل شد. این ابزار دیدگاه معلم را درباره رفتارهای دانش آموز در حوزه کارکردهای اجرایی منعکس میکند. در واقع ین ابزار، ابزاری برای غربالگری مشکلات کارکردهای اجرایی فراهم میکند. کارکردهای اجرایی قابل سنجش در این سیاهه شامل بازداری، انعطافپذیری، کنترل هیجانی، آغازگری، حافظه کاری، برنامهریزی/ سازماندهی، ساماندهی مواد و نظارت است. جهت اجرای پژوهش، برنامه بتا/ تتا برای همه آزمودنیها استفاده شد. هدف افزایش امواج تتا و کاهش امواج بتا بود. پس از پایان 10 جلسه (5 هفته و هر هفته دو جلسه) اجرای نوروفیدبک، مجدد سیاهه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و برای استنباط دادهها از روش کوواریانس تک متغیری استفاده شد. نسخه 18 نرم افزار اماری spss جهت تحلیل دادهها استفاده شد.
يافته ها: یافته های پژوهش نشان داد نمرات کارکردهای اجرایی در پیش آزمون و پس آزمون گروههای مورد مطالعه تفاوت معنادار دارد (P<0.001). همچنین ضریب تأثیر درمان نوروفیدبک بر بهبود کارکردهای اجرایی در گروه ADHD در مقایسه با گروه مبتلا به صرع و گروه کنترل بالاتر است (P<0.001).
بحث و نتيجهگيري: برمبنای یافته های به دست آمده، تأثیر نوروفیدبک در مبتلایان به ADHD و صرع موثر و متفاوت است. بنابراین، استفاده از نوروفیدبک در بهبود کارکردهای اجرایی مبتلایان به ADHD کارآمدتر است. این نتایج میتواند در حوزه درمان بیش فعالی با استفاده از روش های نوین موثر باشد.
ارجاعات
- در حال حاضر ارجاعی نیست.