بررسی خواص ضد میکروبی عصاره اتانولی سماق بر جمعیت میکروبی گوشت چرخ شده تلقیح شده با ایکلای مقاوم به چند دارو
چکیده
مقدمه: از آنجا كه كاربرد روشهایي به منظور به حداقل رساندن فساد اکسیداتیو و میکروبی در محصولات گوشتی از نظر اقتصادي و بهداشتی داراي اهمیت میباشد، انجام مطالعات بیشتر در زمینه ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی عصاره گیاهان طبیعی در گوشت و محصولات گوشتي ضروري به نظر میرسد.
مواد و روش ها: در این پژوهش خواص ضد میکروبی عصاره اتانولی سماق بر جمعیت میکروبی گوشت چرخ شده تلقیح شده با ایکلای مقاوم به چند دارو بررسی شد. عصاره میوه سماق به روش خیساندن استخراج شد. اندازهگیري محتواي فنل کل عصاره با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو و اندازهگیري محتواي فلاوونوئید کل عصاره بر اساس روش کلریمتري آلومینیوم کلراید انجام شد. فعالیت آنتیاکسیدانی با آزمون احیاء آهن (FRAP) بررسی شد. بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره گونه مورد نظر با استفاده از روش چاهک انجام شد. بعد از تزريق عصاره و تلقيح ميكروب به گوشت چرخ شده، نمونهها به يخچال با دماي 4 درجه سانتيگراد منتقل و دوره نگهداري شش روزه براي آزمايشات ميكروبي شامل شمارش کل، سودوموناس، اشرشیاکلی، کپک و مخمر آغاز گردید.
يافته ها: میزان کل ترکیبات فنلی معادل 852/290 میلیگرم گالیک اسید بر گرم عصاره و همچنین میزان فلاوونوئید موجود در عصاره 508/4 میلیگرم کوئرستین بر گرم عصاره بود. توانایی احیاکنندگی عصاره از 79/380 تا 04/744 میکرومول آهن بر میلیگرم عصاره گزارش گردید. نتایج آزمایشات ضد میکروبی نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی رشد عصاره سماق به تریتب 66/166 و mg/ml 33/333 بود. افزودن عصاره سماق به نمونههاي گوشت چرخ شده به طور معنیداري توانست از رشد تمام میکروارگانیسمها جلوگیری کند. با افزایش غلظت عصاره این توانايي افزایش يافت.
بحث و نتيجه گيري: بنابراین میتوان نتیجه گرفت عصاره سماق منبع قابل ملاحظهاي از ترکیبات آنتی باکتریال و آنتیاکسیدان است و احتمالاً میتوان از آن در فرآوردههاي غذایی مانند گوشت و فرآوردههای گوشتی استفاده کرد.
ارجاعات
- در حال حاضر ارجاعی نیست.